2017. április 14., péntek

Feltámadás és a Lollapalooza

Kép forrása: itt

Az előző bejegyzésben még csak apró reménysugarakról olvashattál. Az azóta eltelt napok óta viszont rengeteg minden megváltozott. Ha mindezt egy szóban kéne elmondanom, az lenne hogy: Lollapalooza.


A legendás befektetőtől,

az öreg Charlie Munger munkásságából ismertem meg azt a kifejezést hogy, Lollapalooza hatás

Ez valami olyasmit jelent, hogy,
1+1+1=6

Furcsa nem? Hiszen a matematika törvényei nem ezt adnák ki. Persze hogy nem, viszont a Lollapalooza hatás túl mutat a matematikán. Valami olyasmit jelent hogy egy időben, egy irányba, egyszerre több erő is hatást fejt ki, és ezeknek a hatásoknak az összeadódása sokszorozódó végeredményt hoz ki. Azaz, az Egész sokkal többé válik, mint csupán a Részek összessége.

Hogy micsoda?!

Egyszerűbben valahogy úgy mondanám, amikor van egy ember, vagy egy cég, egy város, egy társadalmi jelenség, vagy bármi, és arra különböző irányokból, egyre több és egyre több hatás érkezik. Ha ezek egy idő után egy irányba állnak, akkor óriási változás fog beállni. Ahogy pl. sok kis patak különböző irányból táplálja a folyót, ami ezáltal sok száz kilométer múlva óriási folyóvá duzzad. Ezek az összeadódó hatások természetesen lehetnek pusztítóak is, vagy épp építőek. Valami ilyesmi zajlott le, és zajlik le épp most is a magyar társadalomban.

A Feltámadás

Amikor hosszú éveken keresztül érik a társadalmat negatív benyomások. Egyre több rétegét, egyre több szinten. És ezek gyűlnek, összeadódnak, érnek. És közben még több hatás, még több benyomás, még több inger, még több irányból.

Aztán egyszer csak közelít a pohár ahhoz hogy túlcsorduljon, és ebben a túlcsordulásban még nagyobb sebességre kapcsol a Lollapalooza hatás. Hatványozódik. Bejönnek a képbe olyan szereplők, akik eddig passzívak voltak, de most már nekik is elég, ők is hatást fejtenek ki. Még több inger éri a történetet, még több benyomás, még több szereplő, még több információ, és aztán egyre inkább kirajzolódik az hogy,

1+1+1=6

És még egyáltalán nem vagyunk a végén. Sőt! Nagyon is a közepén vagyunk a dolgoknak. Persze látszik valamifajta végkifejlet is, hogy ez a kormány és Orbán Viktor megbukott. Lehet hogy ezt csak nagyon fájdalmasan fogja tudni lerázni magáról a magyar társadalom, de mégis lerázza, és elindul a Feltámadás.

De hogy vajon nem ismétlődik-e meg ez újra, avagy belül, a mélyben bennünk élő "feudalizmus"-t (aminek borzalmas és bűzös megnyilvánulása volt ez az egész Orbáni korszak) mennyire tudjuk kinőni és levetkőzni, abból mikorra tudunk Feltámadni, az már egy másik történet. Az a jövő kérdése, a jövő Lollapaloozája. Amire Te is hatással vagy, és én is. Mi mindannyian. Még ha csak kicsiben is. 

Homokszemekből áll össze a sivatag,
vízcseppekből az óceán,
friss, üde, tavaszi szellőre vágyakozik
már régóta az alföldi rónaság.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: