2017. január 24., kedd

Szókratész tanítványa, Xenophón


Xenophón
Kürosz nevelkedése


Különös kis könyv keveredett a kezembe. Szókratész egyik tanítványának, az ókori görög világ kiváló történetírójának, Xenophónnak a könyve. Már az első oldalak megérintettek, tudtam, el kell ide hoznom a kolostor udvarára.

De előtte még

nézzük hogy a könyv elején lévő ajánló mit mond:

" A késő ókorban példaképnek tartották világos stílusát, a középkorban "attikai méhnek" nevezték, és megpróbálták utánozni bámulatos sokoldalúságát, az újkorban az ő szabályos prózáján tanultak görögül az iskolai generációk - Xenophónt, az i.e. V - IV. században élt athéni író-hadvezért minden kor azért csodálta, mert megtalálta benne a sajátosan neki szólót.

Mit mondhat a mai embernek a Kürosz nevelkedése és az Anabázis szerzője?

Xenophón e két főműve az irodalom két ellentétes pólusán helyezkedik el: a Kürosz nevelkedése utópisztikus fejedelmi tükör, az Anabázis véres valóságú dokumentum. Kürosz, a bölcs uralkodó példaképe a görög humanizmus, a szókratészi tanítások jegyében él és gondolkodik, eszménye az igazság, a becsület, az emberszeretet, a jóság...

- - -

Tanulságos párbeszéd

alakul ki a könyv első részében Kürosz és az édesapja közt. Gondoltam, hogy ebből megosztok itt a blogon is néhány tanulságos részt. Egy háború elején zajlik a párbeszéd. Harcba indul Kürosz, de előtte még átbeszélnek néhány dolgot az édesapjával. A kolostoros blog szemlélődő és meditatív udvara nem harcászati, stratégiai megbeszélések színhelye, azonban ennek itt most mégis helye van. Miért?

Mert a figyelmes

olvasó sokkal több mindent is felfedezhet majd a sorokban. A harcászaton túl, komplett életfilozófia bontakozik ki itt előttünk. Méghozzá nem is akármilyen! A legnemesebből és a legbölcsebbekből való. Lássuk tehát Kürosz tanulságos beszélgetését!


(lassan, odafigyelve olvasd!)

- - -

Ha tetszett, akkor talán ezek is:






Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: