2016. március 1., kedd

Gmunden - hétvége, meditáció



Csípős hideg, friss hegyi levegő. Ausztria. A gmundeni tó épp a nyári szezon utáni, téli álmát alussza. Csónakok fellógatva, leponyvázva a kikötőben. Csendesség, nyugalom, a túloldalt pedig hatalmas hegyek. Ide jött most hétvégén több mint 300 ember, hogy együtt meditáljon.



Művészet, előadások, találkozás régi és új ismerősökkel, beszélgetések, meditálások, nevetések, néha pedig töprengések. Van min. Hiszen nagy a létszám, sok az inger, és bizony ott van a táj is. Fenségesek a hegyek. Lehet bennük gyönyörködni, lehet velük meditálni.

- - -

Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:


Helyszín, Ausztria, Gmunden
Nagyításhoz klikk a képre!


Hangosan Horkol, Mister!

És bár ezügyben edzett vagyok, hiszen átéltem már durva "Horkesztrákat" (ahogy az egyik román úr nevezte viccesen) a szemináriumi összejöveteleken, de ez a mostani már tényleg kritikus volt. 

Hangosan horkol, mister! - gondoltam magamban, és ennek már a fele sem tréfa. Átköltözök inkább egy másik közös helységbe. Fáradt voltam ehhez, így csupán jelzésértékkel megráztam inkább a hálózsákját az indiai horkesztra művésznek. Félig kinyílt a szeme, felébredt, és csönd lett végre. Értette a helyzetet, talán nem is először fordult elő ez vele, ezért rutinosan az oldalára fordult, és így csöndes lett az éjszaka. Az a jóleső, mély esti csend... 

Ilyen hétköznapi kényelmetlenségek is előfordulnak a meditációs összejöveteleken, nem csak az emelkedettség és a "mennyország-tourist". Persze sok egyéb más is. Az ember egy ilyen intenzív hétvégén átélhet mennyet és poklot is. Bejárhatja finomenergia rendszerének zeg-zugas részeit. Megtapasztalhatja csakráinak állapotát, tündökölhet az egója, legyűrheti letargia, kitörhetnek indulatai, és a lényébe költözhet a gmundeni hegyek végtelen nyugalma is. Ha szeretné. És ha be bírja egyáltalán fogadni. Szóval sok minden megtörténhet.



Közös "havan meditáció" kint a szabadban. Osztrákok, magyarok, románok, szlovákok, csehek, angolok, indiaiak, svájciak vegyesen. Különböző egyéniségek, kultúrák, vérmérsékletek és történetek. Egy valami közös. Nem száz gurura vágynak, csupán egyre. Nem habzsolni akarják a spiritualitást, hanem megérteni. És átélni. Mélyen, belül. Nem divatból meditálnak, hanem Sorsból. Ez a Sorsuk, ez a karmájuk, ez az életünk.



Mr. Youcef is elbűvölte a hallgatóságot a zenéjével. Bár elhallgattam volna még reggelig, de jöttek más előadók. Ők is felemelőek voltak. Néhányan csak simán a hangjukkal, az énekükkel nyűgözték le a közönséget, néhányan hangszerekkel. Voltak akik szólóban léptek fel, voltak akik többen együtt. Sok minden megjelent. Irodalom, klasszikus zene, spiritualitás. Lenyűgöző ez a sok-sok szépség és művészi "finomság", ami az emberi létezésben jelen van. Csodálatos hogy milyen istenadta tehetség, szépség, finomságra való hajlam és igény van bennünk emberekben. Ez valami gyönyörű. A létezés öröme a hétköznapokban is átjárhatja az embert, de a művészet, az már egy másik, kifinomultabb szférába repít minket. Lágyan, könnyedén és finoman.


Hanuman is velünk volt. Az egyik meditációs program előtt egy kelet-európai úr mellett ültem, és sokat beszélgettünk Hanumanról. A tulajdonságairól és az erejéről. Arra jutottunk, hogy nagyon jó lenne, ha a kelet-európai emberekben is egyre inkább felébrednének ezek az erők és tulajdonságok. Ilyenek mint a dinamizmus, az erő, a lendület, az alázat, a tiszta gondolatok és intelligencia, és sok-sok egyéb. Ragyogja hát be Hanuman kelet-európát! Aztán elcsendesedtünk és meditáltunk.


Guard ügynök is jelen volt. Ő tartotta szemmel a környéket. Nagyon meditatívvá válhatott, hiszen a jelentése csupán ennyiből állt: 2016, Gmunden, jógik, a tó, és a hegyek. Jó volt veletek!


* * *





Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén