2015. november 13., péntek

Szimbólumok tengeren innen, és tengeren túlról


Feleségem Zsuzsaés egy kanadai ismerőse néhány hete megajándékozták egymást. Zsuzsa egy eredeti kanadai juharszirupot kapott, ő pedig egy magyaros Erős Pistával lepte meg az illetőt. Milyen szimbolikus kis ajándékok, nem? És mindenki örült a kedves gesztusnak. Aki adta az is, és aki kapta, az is. A dolognak van még egy szépsége is.

Mindkettő mellőzte a fanatizmust!

Azaz, nem társult a "szimbólumhoz" az a jellegzetes görcsös, agresszív hangulat és büszkeség. Könnyed gesztus volt, sajátos kis helyi "ízzel". Kanadai és magyar ízek találkoztak itt Bécsben. De a szimbólumok mögötti kedves kis gesztus, az már nemzetek fölötti, univerzális jelleget öltött.

A zászló

Van a kedvességnek nemzetisége? Van az örömnek zászlaja? A figyelmességnek vajon szüksége van útlevélre? Persze szükség van a világban zászlóra, nemzetségre, útlevélre, de fontosságukat tekintve, sorrendben ezek vajon az egyetemes emberi (és Isteni) értékek előtt, vagy után állnak? Van köztük egyáltalán "kapcsolat"? Hát ezt, nem szabad elfelejtenünk, kedves meditáló barátaim! A sorrendet. És a kapcsolatot. És hogy minek mekkora jelentőséget tulajdonítunk.

Ésszel

Persze ésszel kell élni, működtetni és főzni a dolgokat, akár a fenti ízesítők részvételével, de...

Szívvel

Ha csupán szívtelen és érzéketlen fegyelmezésben, szabályozásban és fanatizmusban próbálunk meg a konyhánkban erősködni, abból sok finomság nem lesz.

Méricske

Pláne nem, ha még egymáshoz is méricskéljük a juharszirupot meg a Pistát. Melyik a nagyszerűbb, melyik az ősibb, melyik az előbbre valóbb, melyik a ... melyik a... melyik a....

Tanulság

A Pista, pista.
A Szirup, szirup.

Így kerek a világ.
Ennyi.

(és még az is lehet, hogy valami
sokkal Univerzálisabb erő megtestesülései ám... )


- - -

Shri Mataji: " ...ez a mag a Paramachaitanya, Tehát mi mind benne vagyunk, beburkol minket. Mi csak a hullámokat látjuk, és a hullámokon vagyunk. Ilyenkor különállónak, kicsavartnak tűnik. Ilyenkor képzeljük hogy ez Németország, vagy ez Anglia, India. Ezek csak rakások a Paramachaitanya száriján. Különállónak tűnnek, de nem azok, folytonosak."








Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

***************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!