2015. november 7., szombat

Kérdések és töprengés




Mr. Galbraith, a kanadai származású amerikai nagykövet, író, professzor és közgazdász önéletrajzi könyvét olvasom most a napokban. A kiadó a könyvet így ajánlotta az olvasók figyelmébe:

"Galbraith visszaemlékezéseiben bepillantást enged egy nagyhatalom kulisszatitkaiba, magánemberi tapasztalatait mondja el csúfondáros humorral korának piedesztálra emelt - és onnan sokszor a mélybe zuhant - vezető személyiségeiről."

A könyvben lévő sok-sok nagyszerű történet közül álljon itt egy. A Time és a Fortune magazin kiadójáról és szerkesztőjéről Henry Luce -ról, valamikor a 40-es, 50-es évekből:

"Az ember gyakran csak akkor eszmélt rá, hogy ő maga mit szeretne tudni, ha Luce föltette a megfelelő kérdést.

Egyik este együtt sétáltunk el a Rockefeller Centertől a Waldorf Towersig (ott lakott, amikor éppen New Yorkban tartózkodott). Útközben egy második emeleti ablakban megpillantotta egy magánnyomozó iroda cégtábláját. Megkérdezte, vajon leggyakrabban kiknek, miféléknek dolgoznak a magándetektívek, milyenek a munkamódszereik, van-e képesítésük, mennyi pénzt kapnak a szolgálataikért. Nem tudtam. De mire a Waldorfhoz értünk, már szerettem volna tudni."

- - -

Hmm...

Először nem érdekelte, és nem is akarta tudni a dolgot. Sőt, még azt sem tudta, hogy nem akarja tudni. Egyáltalán nem volt a figyelmében a téma. Azonban egy másik ember kíváncsisága felébresztette benne a tudásszomjat. És aztán már Ő is szerette volna tudni. Hát nem érdekes ez? Mint amikor Szókratész a bölcs kérdéseivel terelgette az embereket, és ezáltal hívta fel a figyelmüket a dolgokra.

- - -

Egyéb könyvek, amelyek közvetlenül nem a meditációról vagy a spiritualitásról szólnak, valamiért azonban mégis bekerültek ide a kolostoros blogba. Vajon miért?

- A bizalomról >>

- 5 könyv, 5 tanulság >>

- 3 életrajz, 3 világhírű férfiről >>

- Elegáns megoldások nyomában >>

- Először a Fontosat >>

- Szamurájok leszármazottai >>

- Londongrád >>

- Fukuyama >>

- Sina báró >>

- Charles Handy >>

- A haza bölcse >>

- Jelensokk >>

- Lassie >>


- - -




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

***************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!