2015. február 9., hétfő

Egy tanulságos közvélemény-kutatás eredményei


Mi az emberek véleménye?

A regisztrált, a kolostoros bloghírekre feliratkozott olvasóktól érdeklődtem pár napja emailben néhány dologról. Ennek részleteit és eredményeit ismerheted meg, ebben a mostani bejegyzésből.

Érdemes lesz elolvasnod, mert ezek után lehet hogy máshogy fogsz tekinteni embertársaidra az utcán, a villamoson, vagy akár egy parkban. Nem biztos. De lehet. Jöjjenek a részletek!

4 fogalom

azt kértem az olvasóktól, hogy 4 kifejezéssel kapcsolatban, írják meg nekem azt, ami rögtön, a legelőször az eszükbe jut. Ez a 4 fogalom pedig a: Meditáció, Emberek, Internet, A Kolostor Őre. Persze azt is hozzátettem, hogy nincs se jó válasz, se rossz válasz. Csak válasz van. Erre voltam kíváncsi. Az őszinte, rögtön az első felvillanó, ösztönös, vagy úgy is mondhatnám intuitív válaszra. Hogy milyen képek, milyen érzések vagy egyéb benyomások ugranak be rögtön a fenti dolgok kapcsán. Tanulságos volt, mert...

...már 3 évvel ezelőtt is lezajlott ez a közvélemény kutatás. Ugyanezekkel a kérdésekkel. Azóta persze sok új olvasó is csatlakozott a bloghoz. Voltak akik leiratkoztak, szóval változott a társaság valamelyest. 2012 óta persze sok minden történt. A világban is. Magyarországon is. Az emberekben is. Azonban számomra is meglepetés volt az eredmény, mert szinte ugyanaz jött ki, mint 3 éve!

Röviden

Meditáció - Itt voltak talán a legegyértelműbb, és leginkább összecsengőek a válaszok. Legtöbben a "nyugalom" szót említették. A válaszadók kb. fele. Az utána jövő két fogalmat, fej-fej mellett szintén nagyon sokan említették. Ez volt a "béke" és a "csend". Ezt a két fogalmat, a válaszadók kb. ötöde említette. Aztán ezek után még sok-sok egyéb fogalom volt. Ahogy 3 évvel ezelőtt, úgy most is a "nyugalom" szó volt a legfőbb. Ez tehát az, ami a legtöbb embernek beugrik a meditáció kapcsán. Plusz a béke és a csend.

Ezekre vágyunk talán? Vagy ezt kapjuk a meditációtól? Igen, valami ilyesmi lehet ebben. Tanulságos, nem?

Emberek - Itt is a korábbi eredmény jött ki ismét. Az emberekkel kapcsolatban a legtöbbször említett szó, a "szeretet" volt. Ez egy szép dolog. Mondjuk itt már nem volt akkora fölény, mint a "nyugalom" szónál. Ami viszont elgondolkodtató. A válaszadók kb. 10-15% említette csupán ezt. Sokan említették még a "tömeg"-et. Aztán ezen két kifejezésen túl, jött mindenféle. Elég sok durva dolog is. Talán ez érthető. Rengeteg keserűség, csalódás és feszültség van.

Bár itt, a kolostoros blog körül azért olyanok vannak, akik érdeklődnek a meditáció és a tudatosabb élet iránt. Sőt már talán most is része ez a napjaiknak, így az élethez való hozzáállás kapcsán átlagosnak nem mondanálak Titeket. Így ez a kis közvélemény kutatás sem tekinthető általános társadalmi hangulatnak.

Érdemes azonban elgondolkodni, hogy amikor ülünk egy buszon, vagy sétálunk az utcán, a körülöttünk lévő emberek hány %-a gondol a többiekre úgy, hogy "szeretet", és hány %-uk gondolja az ellenkezőjét. Csak majd játssz el egy picit a gondolattal, amikor legközelebb egy parkban ülsz. A körülötted lévő 10 emberből talán 1 az, aki szeretettel gondol másokra. Mondjuk 3-4-5, aki olyan semlegesként, és van szintén 3-4 ember, aki viszont nagyon durvát gondol másokról. És persze Rólad is! Úgy általában az emberekről. Rajtunk múlik hogy javítsunk ezen az arányon. Azaz, hogy úgy éljünk, hogy az emberek szó hallatán mások valami szép dolgot érezhessenek/gondoljanak.

Internet - A válaszadók kb 20%-ának az "információ" ugrott be először. Csak egy picit lemaradva jött még a "kapcsolat" szó. Aztán ezen felül sok minden egyéb. Nagyon vegyes volt. Ami feltűnt, hogy azért vissza-vissza térően sokan említették hogy hatalmas időrabló tevékenység ez. Óriási idő és energiapazarlás. Érdemes lehet erre is figyelni. Ha tényleg az, akkor valóban ne foglalkozzon vele az ember a kelleténél többet.

Egyébként úgy tudom, hogy a naponta televíziózással eltöltött órák mennyiségében is élbolyba tartozik a magyar lakosság. Persze sokan vannak már az anti TV-sek, akik persze most meg a facebook-on és a neten lógnak. Mi lenne, ha ezalatt az "időrablás" helyett az ember könyvtárba menne? Vagy mozogni, esetleg valami hasznos dolgot megtanulni, vagy csak úgy simán beszélgetne a szomszéddal? Persze értelmes, építő jellegű tevékenységgel is el lehet tölteni azt a sok időt a neten. Ez is rajtunk múlik.

A Kolostor Őre - Remélem nem haragszotok meg, de ennek eredményét nem szeretném most itt nyilvánosan megosztani. Egyébként itt is ugyanaz jött ki, mint 3 évvel ezelőtt. Bár akkor sem osztottam meg azt nyilvánosan.

Ez nekem egyfajta visszajelzés, hogy  milyen benyomásotok van rólam, mint ennek a blognak a házigazdájáról. Nyilván nem titkolt célja a blognak, hogy egyfajta "missziós tevékenységként" vigye a meditáció hírét és lehetőségét a világban. Hogy ezáltal az emberek nyugodtabbá, békésebbé és tudatosabbá váljanak. Ezáltal az egész környezetükre jó hatással legyenek. És ebben a tevékenységben nem mindegy, hogy milyennek látjátok a blog házigazdáját. Persze annyit azért szívesen elmondok hogy...

Glóriafényezés helyett

A válaszadók között voltak semleges válaszok. Aztán voltak nagyon kedves válaszok is. Olvasás közben már picit el is pirultam magamban. És aztán ott voltak azok a válaszok, amelyek már-már...

...kissé túlzóak is hogy úgy mondjam. Többet láttok bennem, mint ami jelenleg van. Úgyhogy a glóriafényezés helyett, el kell mondanom, hogy reggelente azért még sajnos nekem sem borsmenta illatú a leheletem. Időnként bizony én is besértődöm, ha megizzadok szagos vagyok, a türelmetlenség is könnyen magával ragad, sőt, ha nekem tették volna fel a kérdést, én sem a "szeretetet" említettem volna az emberekkel kapcsolatban. Úgyhogy, bőven elvagyok én is a magam kis nyűgjeimmel (-:

Amiben viszont az elmúlt évek meditációi segítettek, hogy amikor kibillenek az egyensúlyból, azért hamarabb vissza tudok már találni hozzá. Több mindent megértettem önmagammal, és másokkal kapcsolatban is. Sokkal tűnődőbb, szemlélődőbb lettem. Talán picit megfontoltabb is. Viszont ha lépni kell, akkor meg már könnyebben lépek. És talán már tisztábban is meg tudom különböztetni azt, mikor lépjek, vagy mikor ne. Szóval azért fejlődöm én is, önmagamhoz képest. A borsmenta és a glória azért azonban még messze van. De ennek talán pont így is kell lennie, pont így jó ahogy van.

Ennyi volt tehát a mostani kolostoros közvélemény kutatás.
Köszi a részvételt!


* * *


Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:


A fotó készítője Gábor,
helyszín Baracska, általános iskola udvara.
Nagyításhoz klikk a képre!





Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!