2013. március 17., vasárnap

* 90 *

Rendhagyó Születésnapi Megemlékezés

Shri Mataji Nirmala Devi, a sahaja jóga meditáció, és nemzetközi mozgalom alapítójának a napokban lesz a 90. születésnapja.
1923.márc. 21-én született az indiai Chindwaraban, és 2011. febr. 23-áig volt itt velünk a földön a testi megnyilvánulásában, amikor is Olaszországból távozott a Nirakara, azaz a formanélküliség dimenziójába.

"Az apám érezte, hogy valami nagyszerű dolgot fogok véghezvinni ebben az életben. Nem tudom hogy álmodta vagy csak egyszerűen megértette, de mindig azt mondta: Meg kell találnod a módját hogy tömegesen adj megvalósulást az embereknek. A megvalósulás, megvalósítás alatt azt értette hogy az embereknek szüksége van mély spirituális ébredésre. Alaposan felvilágosított a különböző vallásokkal és emberekkel kapcsolatban, hogy milyen problémáik vannak, miért csinálják azt amit, miért nem keresik Istent, miért képmutatók. Mindenféle dologról beszélt nekem..." Forrás

Aztán 1970. máj.5-én indította útjára a sahaja jóga meditációt az indiai Nargolból, amely azóta már egy világon átívelő, óriási és csodálatos nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát.

Személyes vélemény

Az internetről rengeteg információt, amolyan tényszerű dolgot lehet találni és megismerni, mind Shri Matajival, mind a sahaja jógával kapcsolatban. Ezek mellett most én inkább a személyes meglátásomat szeretném átadni Neked, ebből a születésnapi alkalomból:

Ciklikusan jelennek meg dolgok az életben. Akár ha egy zenészre, egy filmre, egy politikai mozgalomra, egy divat irányzatra, egy cégre, vagy bármi egyébre gondolunk. Ezeknek meg van a felfutása, a "tündöklése", majd a lecsengése, esetleg teljes eltűnése. Shri Matajinak a "munkássága", ereje és vibrációi, hogy úgy mondjam egy teljesen más "ciklikusságba" illeszkedik. Egy sokkal hatalmasabb méretű mozgásnak, trendnek a "részese" ez az emberiség életében. Ez nem olyasmit jelent, hogy itt 1-2 év, vagy évtized alatt majd lecseng ez a jelenség és jön más. Nem. Ez sokkal erősebb, intenzívebb, és mindenen áthatóbb annál, mint hogy hamarosan "lecsengjen". Évezredek óta tartó kollektív felismerések és spirituális események érésének a "beteljesedése", kivirágzása, vagy éppen betetőzésének a kezdete, hívjuk bárhogy is.

Több mint 40 éve indult útjára a sahaja jóga meditáció, és nemhogy a lecsengése közeledne, hanem egyre inkább a "felfutása" zajlik! És itt most ne csak a számokra, a felszínen érzékelhető folyamatokra, meg a mennyiségekre gondolj, hogy hány ezren, millióan gyakorolják ezt világszerte, hanem a mélységére! Arra, hogy nemcsak hogy egyre többen gyakorolják, hanem egyre mélyebb dimenzióját is fedezik fel az emberek ennek az egésznek! És ezáltal lesz egyre mélyebb és átfogóbb hatással az emberekre és az egész társadalomra. És hiába telt el több mint 40 év, de nekem ez még mindig "csak" amolyan alapozódásnak tűnik. Olyasminek, hogy egy nagyon erős alapzat épült ki az elmúlt években/évtizedekben a világon mindenfelé a sahaj vibrációk ügyében, és aztán a körülmények és az emberek is annyit változtak, hogy útjára indult egy sokkal szélesebb befogadás és átalakulás világszerte. Ez pedig az elkövetkező években és évtizedekben majd nem hogy "lecsengene", hanem inkább fokozódni fog. Beteljesedni, kivirágozni fog, és a tündöklése jön majd teljes valójában...

Az hogy Shri Mataji 2011-ben maga mögött hagyta a fizikai megnyilvánulását, finomszinten az is egy olyan "esemény", ami sok mindent üzenhet az embereknek. A Jógiknak, akik elmélyülten "gyakorolják" a sahaja jóga meditációt, és a Keresőknek is, akik a "Felfedezés" állapotában vannak, hogy utána pedig elinduljanak az "Elmélyülés" irányába. Feltéve ha valóban vágynak rá, és valóban ez a Sorsuk, ez a Karmájuk.

A félreértés

Sokan ésszel és elmével próbálnak közelíteni, még a spiritualitáshoz, a meditációhoz is, így Shri Matajihoz is. Érthető, hiszen a modern világ kondíciói ezt ültették belénk, hogy elmével kell mindent megérteni, megismerni, megoldani. Ami érthető, csak érdemes tisztában lenni vele, hogy ez egyben korlátozott is. Így sokan esnek abba a csapdába is, hogy a sahaja jógát, Shri Matajit, vagy a kundalini energiát is az elméjükkel kezdik el mérlegelni, és az elme szűrőin keresztül kezdik összehasonlítgatni más "energiákkal", más "tanítókkal", más technikákkal. És aztán ami az elméjüknek "szimpatikus", azt kezdik el "gyakorolni". Persze azt is csupán olyan szintig, ameddig még kényelmes az egónak, amíg még nem kerekedik felül bennük a türelmetlenség, a felszínesség, a tudatlanság. Ez lenne a valódi spiritualitás? Hogy egóval méricskélünk Tanításokat?

Arról nem is beszélve, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában hogy mit is keresnek! Hogy mire vágynak úgy igazán mélyen! És még ha tisztában is vannak vele, akkor jön az, hogy mi lesz majd akkor, amikor eljutnak arra a szintre hogy szembe találkoznak azzal, hogy abban a bizonyos Keresésben, abban a bizonyos Vágyakozásnak a kiteljesülésében, a lehető legnagyobb akadály Ők maguk!? Mi történik ilyenkor? A kényelmetlen szembetalálkozás önmagunkkal gyors irányváltásra késztet majd, újabb célok, újabb vágyak irányába? Olyan felé, amit nagy erőkkel igyekszünk majd továbbra is beilleszteni az egónk elképzeléséihez? Nem kell csodálkozni ha az ember ilyenkor el is téved a felszínes szemfényvesztők csakrákromboló világában.

Tehát ha ilyen korlátozott hozzáállással méricskéljük a dolgokat, akkor a kundalini energia, a felszínes szemlélődésben ugyanolyan energiának tűnhet mint sok egyéb, ami a körülöttünk lévő univerzumban létezik, vagy ami bennünk jelen van, pedig ezeknél több. Sokkal több! A sahaja jógát is hasonlítgathatjuk, amolyan felszínes, relaxációs technikákhoz, pedig több azoknál. Sokkal több! A felszínes szemlélődésben és méricskélésben, Shri Matajit is lehet ilyen-olyan "Tanítókhoz" hasonlítgatni, pedig...


Shri Mataji Istenről:  "Igaz tudás, tiszta tudás. Ez nem a csakrák ismerete, nem a vibrációk ismerete, nem a kundalini ismerete, hanem a Mindenható Isten ismerete. A Mindenható Isten ismerete nem mentális. Még egyszer mondom nektek, hogy a szívből indul és az agyba érkezik. Valami ami az örömötök tapasztalásából származik és beborítja az agyatokat. Az agyatok nem tagadhatja meg többé... "

-------------------------------------------------------------------------
Néhány gondolat jöjjön most Rólad!
A válaszokat nekem ne írd meg, hanem magaddal rendezd!
-------------------------------------------------------------------------

- Miért foglalkozol egyáltalán a meditációval?
- Miért foglalkozol egyáltalán a Sahaja Jógával? Mert ingyenes? És ha nem az lenne, akkor is érdekelne, vagy akkor már nem? Áldoznál rá akkor? Könnyen hozzájutottál, de például arra áldoznál-e pénzt/időt/energiát hogy más is ilyen könnyen hozzájusson?
- Miért foglalkozol egyáltalán a Sahaja Jógával? Mert nincsenek benne kőbevésett szigorú szabályok? És ha lenne benne, akkor képes lennél tartani magad hozzájuk ha az a fejlődésedet szolgálja? Vagy úgy már egyáltalán nem is lenne érdekes Számodra ez az egész? Úgy már nem is lenne vonzó?
- Mi az ami "tetszik" neked Shri Mataji tanításában, és mi az ami nem? Ezek közül szerinted melyiknek mi a forrása? Melyik "vélemény" jön az Egódból és az Elmédből, és melyik jön a Tiszta Lélekből?
- Szoktad figyelni hogy mit súg a Szíved, és mit súg az Elméd?
- Hogyan teszel különbséget ezek közt?
- Lényed bölcsességének, a meditációd mélységének lenne még hová fejlődnie? Szerinted hol van a gát ebben a folyamatban? Mik a legfőbb akadályai?
- Szerinted mi lehet egy Igazi Gurunak a célja (ha van egyáltalán célja) a Tanítványai felé?
- És mi lehet egy Igazi Tanítványnak a célja a Guruja felé?
- Önmaga felé?
- Mi jellemezhet egy Igazi Gurut?
- Mit mond az Elméd? Mit mond a Lelked?
- Mi jellemezhet egy Igazi Tanítványt?
- Mit szeretnél az élettől egyáltalán?
- Mi lesz akkor, ha nem ismered fel hogy már meg is kaptad?

Végül pedig, a közelgő márc. 21-i születésnapi 90. évforduló kapcsán szóljon egy csodálatos dal Shri Mataji dicsőítésére, a Tanítványok és a Követők hódolata és hálájuk kifejeződéseként az Olaszországi Cabellából, 2010-ből. Érdemes a hangerőt feltekerni, és legalább háromszor meghallgatni ezt a nem mindennapi zenét, ezt a fenomenális előadást! A zene közben válj a Tiszta Figyelemmé, a Lélekké, és csak hagyd hogy áramoljanak Benned is, és körülötted is, az Isteni Vibrációk! (-:

 * * * JAI SHRI MATAJI NIRMALA DEVI * * *
  Hódolat Neked újra és újra...




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!