2011. november 16., szerda

Hátrébb az agarakkal!

Vicsorgó agárként hasítanak érzelmeink az élet versenypályáján, és alig várják hogy darabokra szaggassák a vadul üldözött zsákmányt! Ha kellőképpen felcukkolják őket, és az elérhetetlenségig pörgetik a zsákmányállatot, akkor az összeesésig, utolsó leheletükig, a teljes végkimerülésükig képesek rohanni. Ugyanez a helyzet velünk emberekkel is.

Az orvosok gyakran széttárják a karjukat, és nem tudnak magyarázatot adni testi tünetekre, arra hogy miért is robbant le valaki. Nincs fizikai magyarázat. Talán idegi alapon, mondják, és igazuk van. Az ilyen emberben az "agarak" hosszú-hosszú évekig üldöznek vadul valamit, aztán egyszercsak teljes kimerültségben dőlnek össze az élet "versenypályáján". Pedig nem kéne hogy így legyen! Erről szól ez a mai bejegyzés, hogyan kerüld el azt, hogy darabokban kelljen összekaparnod magadat, azaz hogyan lépj hátrébb, hogyan szelidíts agarat.

HÁTRÉBB AZ AGARAKKAL
avagy fedezd fel, mi is űz valójában!


Idegösszeroppanások, feszültségek, kínlódások és a gyomorgörcsös hétköznapok mögött mind-mind egyszerű érzelmek állnak. Befeszülsz, mert nem úgy történnek a dolgok ahogy Te akarod! Sőt, egyre jobban nem, hiszen az a másik ember egyáltalán nem úgy viselkedik ahogy azt Te elvárod, és ez Téged iszonyatosan idegesít. Nem tudod kikerülni, mert mindennap látod, itt vagy ott, vagy éppen amott! Nem bírod elviselni a képét, és a viselkedését. Szétvett a dűh! Mintha az érzelmi agaraid, már csakis a startpisztolyt várnák, ott toporognak a rajtnál, és már majd megbolondulnak hogy kiszabaduljanak végre a pályára, vadul űldözzék és széttépjék a zsákmányt.

Ostobaságot, rosszindulatot és sok minden egyebet látsz körülötted. Egész egyszerűn nem tudsz mit tenni. Burjánzik, dagad, büszkélkedik, még partnereket is talál, Neked meg egyre jobban csak megy fel az agyvized, lassan eldurran a pumpa, és Isten mentsen valakit attól, hogy találkozzon ilyenkor az agaraiddal.

Próbálkozol, hajtasz, mindent megteszel, igyekszel, oda teszed magad, de csak nem vesznek észre, csak nem indulnak be a folyamatok, nem történik semmi, sőt, mintha minden egyre rosszabb lenne. Vajon az égiek esküdtek össze ellened, hogy semmi sem jön be? Átok van rajtad, vagy mi? Legszívesebben saját magadról szaggatnád le a bőrödet, vagy tépnéd ki a hajadat, mert már nincs kit okolni, úgyhogy csakis benned lehet a hiba. Ilyenkor már szinte nem is a zsákmánnyal, hanem egymással harcolnak a felheccelt, ideges és türelmetlen, megvadult agarak.

Láthatod hogy rengeteg szituáció van az életben, amikor bizony az érzelmek olyan szinten elhatalmasodnak rajtunk, hogy nem tudunk mit tenni. Még az orvos se tudja megszelídíteni az agarakat. Jó, néha távolról beléjük lő némi nyugtatót, de hát annak a hatása hamar elmúlik, aztán pedig....

Most akkor mit is tegyünk?

Az első és a legfontosabb hogy vedd észre azt az érzelmet, ami éppen kezd elhatalmasodni rajtad. Ha rendszeresen meditálsz, a figyelmed egyre erősebb lesz és élesebb, és kristálytisztán fogod magadban ezt látni. Könnyen be tudod majd azonosítani a dolgokat. Látni, érezni fogod azt, hogy most éppen türelmetlen vagy, csalódott, feszült, szomorú, dühös, agresszív, letargikus, megsértett, becsapott, félénk, határozatlan, bizonytalan, stb stb stb

Azért is fogod tisztábban látni ezt ha meditálsz, mert akkor már lesz tapasztalásod ennek az ellenkezőjéről is. Nyugodtság, harmónia, békesség, öröm, vidámság, derű stb stb. És egyre mélyebben megtapasztalod ezt a meditáció által. Ahogy ezek a élmények rendszeresülnek az életedben, a figyelmed pedig erősödik, egyre jobban látod majd, hogy éppen mi miatt is billenttél ki, ebből a harmónikus állapotból. Minél éberebb vagy, minél tudatosabb és meditatívabb, annál tisztábban fogod érezni, hogy igen, most egyáltalán nincs bennem harmónia, azért mert éppen ideges vagyok, éppen nagyon haragszom valakire, vagy dühös vagyok a helyzetre...

Ez az első lépés, hogy észrevedd, tudatosítsd magadban, mi is az az érzelem, gondolat vagy bármi ami eltávolított a harmóniától. Még akár hangosan meg is fogalmazhatod Önmagad számára, csak hogy tudd. Egyébként ha ide eljutsz, hogy észreveszed, akkor már könnyebb lesz, már csak ettől is enyhül az érzelmek "szorítása". Ha még ennél is tovább tudsz jutni, azaz minél inkább jönnek a felkavaró dolgok, Te annál inkább visszahúzódsz önmagad békés szigetére, a meditáció állapotába, annál kevésbé fognak magukkal ragadni ezek az indulatok. Annál inkább hátrébb tudsz vonulni az agarakkal.

A sahaja jógában úgy hívjuk ezt, hogy TANÚ állapot. Ez az, amikor már nem az érzelmek szemszögéből, nem az Egód vágyaiból, nem az indulatok homályából és az elme fogságából figyeled a dolgokat, hanem a Lélek állapotából. A Benned lévő Végtelen és Határtalan Isteni Állapot, a Lélek állapota, az teljesen tisztán, függetlenül, amolyan TANÚ-ként szemléli az eseményeket. Csendes derű, végtelen boldogság és harmónia az ami jellemzi. Ott már nincsenek vágyak, indulatok és csalódás. Ott már csakis az Isteni Megvilágosodott Öröm Állapota létezik. Vonulj ide vissza, és keresd meg ezt magadban. Lépj hátra az Egódtól, a gondolataidtól, az érzelmeidtől, és "csak" hagyd hogy Lelked Végtelensége szemlélje az eseményeket.

Minél inkább így teszel, annál inkább megszelidűlnek az agarak. Annál tisztábban fogod látni a helyzetet. Olyat is észre fogsz venni, amit eddig nem. Megoldások, lehetőségek, új kapuk nyílnak ki. Az életed boldogabbá és derűsebbé fog válni. Ne hagyd hogy megőrjítsenek az agarak, vigyázz, nehogy tönkre tedd magadat!

Ahogy szoktam írni, "Csak Könnyedén". Próbálj néha visszavonulni, Önmagad Mesterévé válni, Tanúként szemlélni az eseményeket, egy lépéssel hátrébb lépni, és tessék végre az életet higgadtabban, boldogabban élni! (-:



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!