2010. november 4., csütörtök

成语 chengyu - Történetek négy irásjegyben

Találtam egy érdekes blogot, aminek a bejegyzéseiről szerkesztői ezt irták:

"...A chengyu igazi szépségét az adja, hogy mindegyik mögött egy érdekes, tanulságos és sokszor igen ősi történet rejlik..."

Na, akkor nézzünk is egy ilyen kis történetet:

朝三暮四– Reggel három, este négy

"A világ dolgait értő emberek ismerik a földön körforgásszerűen történő dolgokat. Így hát azt, amit így is-úgy is megkapnak, nem kell különösebben kérniük. Ilyenkor mindig nyugodt szívvel, kiegyensúlyozottan fognak bele a dolgukba. Azok az emberek pedig, akik mindig nyugodt szívvel, kiegyensúlyozottan látnak neki a tennivalójuknak, fokról fokra megtapasztalják ennek a rendjét, s ha már megtapasztalták, sokáig nem tudnak elszakadni tőle. Kérés nélkül teszik a dolgukat. Azt az embert azonban, aki nem ismeri fel ezt a törvényszerűséget és elpazarolja az energiáit, „reggel három” néven illetik. Hogy miről kapta a nevét? Nos, hát elmondom!

Hajdanán élt egy pásztor, aki majmokat tartott, s gesztenyével etette őket. A pásztor így szólt hozzájuk: „Reggel hármat, este négyet kaptok belőle.” Nagyon feldühödtek ezen a majmok, mire a pásztor ezt mondta: „Ha már így alakult, akkor reggel kaptok belőle négyet, este pedig hármat.” Ettől a majmok nagyon boldogok lettek.

Bár valójában nem változott semmi, csak az érzelmek terén történt egy kis változás. Ezért a szent emberek nem örültek és nem örülnek, csak a természet rendje szerint élnek. Én én vagyok, a dolgok pedig csak dolgok.

A “朝三暮四” (zhāo sān mù sì) chengyu arra inti az embereket, hogy a súlyuknál fogva kezeljék az egyes dolgokat, s nehogy a dolgok felszínes látszata becsapja őket. Manapság a teljesen rendszertelen emberi beszéd és cselekvés, ábrázolására, és azokra használják, akik gyakran változtatják a véleményüket."

Forrás:
http://chengyu.blog.hu/2010/10/21/_11480

...........................................................................

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
MEDITÁLÓK FIGYELEM!!!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- Ha úgy érzed hogy az életedre ráférne már végre egy jó nagy "energialöket",
- Ha a csakráidnak jól jönne egy nagy adag erősítés,
- Ha szívesen megtapasztalnál már végre mélyebb meditációt
- Ha érdekel hogyan tudod érzékelni nem csak a saját, hanem mások csakráit,
- Ha végre kipróbálnád már hogy milyen az, amikor nemcsak úgy otthon, magányosan meditálgatsz a számítógép előtt, hanem másokkal együtt tapasztalod meg a meditáció igazi csendjét, békéjét és erejét, akkor most szombat a TE NAPOD!

Ismét eltelt két hét (komolyan úgy repül az idő, hogy csak pislogok...) tehát egy újabb alkalom nyílik a Meditatív Szombatok Pécsen című programsorozat keretein belül az ismerkedésre, a meditálásra, a feltöltődésre, kikapcsolásra és megnyugvásra. Szóval arra, hogy a hétköznapok fáradalmából picit kiemeld Magad, és valami igazán értékessel ajándékozd meg a lelkedet!

(a pénztárcádat nyugodtan otthon hagyhatod,
ez a program nem erről szól!)

Amiért mindenképp ajánlom hogy ezt a mostani szombat délutánodat ne olyan dolgokkal töltsd, amiket bármikor megtehetsz, mert egy igazán különleges élmény vár Rád ezen a mostani programon! Csakratöltés Felsőfokon lesz, azaz a sahaja jógán belül az egyik legizgalmasabb, és legszebb gyakorlat, amikor kettessével, párban "dolgozunk" egymás csakráin és az egész finomenergiarendszerünkön! Ennek erejét és hatékonyságát, az otthoni, egyedüli meditációkkal bizony nehéz megközelíteni, úgyhogy kelj fel a kényelmes kis otthoni székből, bújj ki a papucsodból, és GYERE, MEDITÁLJUNK EGYÜTT!

Pontos helyszín és időpont itt >>

Megértem ha most még picit bizalmatlan lennél, vagy kétségeid vannak! Ha úgy jobban érzed Magad, akkor hozd el azt az ismerősödet is, akit érdekelnek a hasonló témák, és akkor együtt fedezhetitek fel a Csakratöltés örömét, erejét és mélységeit!
Jó lesz, majd meglátod!



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.