2010. február 3., szerda

A Karóra Rejtély

(nagyításhoz klikk a képre)


Egy nagyon fontos különbség van a két óra közt, de az szemmel nem látható. Mind a két óra egyforma. Gyönyörűen megmunkált alkatrészek. Precíz elegancia, és ugyanazok a szinek, ugyanazok az árnyalatok. Hol van akkor mégis a különbség? Az órákhoz való viszonyban! Két egyforma óra, ám két teljesen eltérő viszonyulás! Mire is gondolok?

Elmesélek két képzeletbeli történetet, ami az órákhoz kötődik. Teljesen hétköznapiak, ugyhogy könnyen azonosulhatsz majd velük, hogy jobban megértsd mire is gondolok! Ha Te férfi vagy, akkor képzeld el magadon ezt az igazán elegáns órát. Ha hölgy vagy, akkor pedig képzeld el azt, hogy a párodnak, esetleg valamelyik férfi rokonodnak milyen jó lenne egy ilyen stílusos karóra. Idáig könnyen ment a játék, most viszont válasszuk ketté a fonalat. Két egyforma óra, ám két teljesen különböző történet.

------------------------------------------------------------------
A "padon felejtett" történet
------------------------------------------------------------------
Játszunk el a gondolattal, hogy ezt a csodás órát Te egy padon találod. Nincs senki a közelben, és még érintetlen, benne van a díszdobozban. Valaki otthagyta, de senkit nem látsz a környéken akinek visszaadhatnád. Elegáns férfi óra, tökéletes díszcsomagolásban. Úgyis közelednek az ünnepek, és így bizony elfogadod a Sors könnyen jött ajándékát. Boldogan veszed birtokba az órát, és szépen bandukolsz hazafelé, azzal a jóleső érzéssel, hogy nem csak mindig sötét fellegek vannak az ember feje felett, akadnak néha bizony szerencsés napok is az életben.

-------------------------------------------------------------------
A "gyümölcsfa beérik" történet
-------------------------------------------------------------------
Az óra a kirakatban, és a katalógusban van már körülbelül két éve. Mindennap, amikor munkába mész, vetsz rá egy pillantást. Igen, ebben a korban már jár egy ilyen óra az embernek. Hétről-hétre, hónapról-hónapra, tudatosan, és rendszeresen félreteszel egy bizonyos összeget, hogy év végére megvehesd az órát. Szinte már érzed a nemes bőr, és a csodásan megmunkált óra tapintását. Minden héten közelebb kerülsz a hőn áhított célhoz. Otthon, egy díszdobozban hónapról-hónapra gyűlik AZ ÓRÁRA félretett pénz. Hétköznapi pénzkiadásoktól van megvonva ez a bizonyos összeg, de nem bánod, mert ott lebeg a szemed előtt a cél. Aztán...

Eljön a várva várt nap! Tested, lelked ünneplőbe öltözik, és az elmúlt idők szorgos gyűjtésének, önuralmának, és a céltudatos mindennapjaidnak köszönhetően benyitsz az órabolt ajtaján. Mint a gyömölcsfa, amit évekig locsolnak, metszegetnek és öntöznek, és szépen lassan eljön az idő, hogy beérjen. Finom, lédús, ízletes édes gyümölcsöt ad, és a kertész elégedetten szakítja le a fáról. Valahogy így vagy most Te is. Boldogan viszed haza az órát, amely nagy valószínűséggel egy életre szóló társ lesz. De még az is lehet hogy generációk fogják örökölni, tovább ajándékozni, és nosztalgiázva, örömmel tekintenek majd az ük és dédapák órájára.

-----------------------------------------------------------------------------
Cseréljük ki az órát most valami egészen másra!
-----------------------------------------------------------------------------
Így elolvasva a két fenti történetet, ugye hogy mennyire más már a két óra? Melyiket fogod jobban megbecsülni? Melyiket fogod jobban értékelni? Amit "csak úgy" találtál, vagy amiért hétről-hétre megküzdöttél? Hosszú időn keresztül félretettél egy bizonyos összeget, hogy legvégül megvehess egy ilyen drága órát. Több havi kereseted árát adtad ki az óráért, de ez lehet hogy tényleg generációkon át a család "dísze" lesz! A gyűjtögetés hónapjai alatt sok-sok kísértés jött, de Te ellenálltál, és mindvégíg kitartottál. Ugye hogy máshogy fogsz tekinteni erre az órára? Gondold el hogy már csak így olvasva is, képzeletben megélve milyen különbség van a két történet között, hát milyen lehet ez akkor, ha tényleg megvalósul az életedben? Jöhet a csere!

Most a két történetnek megfelelően, maradjon meg a két felvázolt sztori, viszont az órák helyére illessz be, na nem egy tárgyat, hanem egy eseményt, a hamarosan induló Meditatív Szombatok Pécsen című programsorozatot !

-------------------------------------------
Az Őr dilemmája
-------------------------------------------
Most hogy látod már, két ugyanolyan órához, mennyire más módon lehet viszonyulni, és ezáltal mennyire fel, le, vagy éppen át tudnak értékelődni dolgok, akkor képzeld el most az én dilemmámat. Itt van egy meditációs program most előtted, ami teljesen úgy jött az életedbe, mintha "csak úgy" találtad volna egy padon (vagy egy blogon). Fogod tudni ezt annyira értékelni, mintha szép díszdobozban árulnák egy elegáns boltan, kb. az egy éves fizetésednek megfelelő áron? Fogod tudni ezt annyira értékelni, mintha Te már hónapok óta készülnél rá, vágyakoznál, ábrándoznál, gyűjtögetnél és bizakodnál?

Nekem könnyű dolgom volt, mert amikor én kezdtem el egy ilyen programsorozatra járni, amikor én kezdtem a meditációval ismerkedni, akkor én már nagyon vágytam erre. Hónapokkal előtte már ilyen könyveket bújtam, és csak arra vártam hogy a Sors megmutassa, merre is van az "Órásbolt". És amikor megtaláltam, akkor tudtam értékelni. Sőt, minél inkább hordom azt az "Órát", annál inkább értékelem, annál inkább eggyé váltunk. De mi lesz Veled?

Ez az én nagy dilemmám, hogy egy ilyen csodálatos "ékszert", amit teljesen ingyen kaphatsz most meg, "csak úgy" befújta a Sors az életedbe, fogod tudni értékelni? Lehet hogy vágysz már rá régóta, lehet hogy nem, ezt én nem tudhatom. Lehet hogy felismered majd az Igazi Értékét, annak ellenére hogy ingyen kapod, lehet hogy nem. Ezt sem tudom. Viszont mindenképp bízom abban, hogy nem felszinesen tekintesz majd a dologra, és az ingyenesség mögött, bizony Te is fel fogod tudni ismerni az "Óra Igazi Értékét"!

Túl azon hogy szurkolok, hogy jól alakuljon a programsorozat, abban is bízom, hogy az ott jelenlévők nagyrésze igazán felfedezi majd a dolgok értékét, megbecsüli, és boldogan viszi haza azt, amit lehet hogy generációkon is át fog majd örökíteni a családjában!

Találkozzunk az "órásboltban",
gyere el Pécsre, és meditáljunk együtt!!! >>




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.