2010. február 18., csütörtök

Az élet apró örömei


----------------------------------------
Reggeli rituálém
----------------------------------------

Lassan érkezik a tavasz, így elköszönhetek a télen kialakult és megszokott, kedves kis reggeli rituálémtól. Én szoktam ugyanis feltölteni a madáretetőnket minden reggel. Az ébredés utáni, menetrendszeri programom a következő: Fürdőszoba, kutyaetetés, madáretetés, teázás, meditáció, indulás a munkába.

Nagyon nagy öröm megetetni az állatokat. Persze teljesen más a kutyákat etetni, akik hozzánk tartoznak, mint a szabadban élő madarakat. Amikor egy olyan állattal törődsz, ami nem Hozzád tartozik, nem a "Tied" hanem egy igazán szabad vándor, egy vendég, és Ő is "csak egy" ugyanolyan élőlény mint Te, akkor kialakul egy olyan független gondoskodás, ami tényleg minden feltétel és elvárás nélküli. Az ember mindenféle elvárás, és függés nélkül, "pusztán" odaadja a figyelmét és a törődését egy "társának", amelyik lehet akár egy állat, egy növény, vagy ember.

Úgy hiszem ez a legnagyobb jó amit tehetünk egymással, ha mindenféle viszontvárás nélkül, pusztán "adunk"! Ez már önmagában egy olyan öröm, hogy ez magába is foglalja a cselekedet jutalmát.

--------------------------------------------
Az ártatlanság ereje
--------------------------------------------

A természet ebben él. Az ártatlanságban. Valahol mélyen még bennünk is ott szunnyad ez, csak hát mára már beborítottuk ezt az egónkkal, hamis vágyainkkal, elképzeléseinkkel, és a természetellenes életformánkkal. Viszont a jóhír, hogy nem vagyunk reménytelenek! (-:

Visszatalálhatunk a bennünk lévő tisztasághoz, finomsághoz, szóval a természet ártatlanságához. Ebben segít a meditáció is, és hogyha minél inkább a figyelmünk a természeten van. Még a legnagyobb betondzsungelben is akad pár bokor, egy-két fa, néhány virág. De felnézhetsz az égre is, vagy a hegyekre. Beleszippanthatsz a még friss, hajnali levegőbe, vagy leülhetsz a fűbe "csak úgy"! Erdei séták, tavak, patakok, rétek felfedezése mind-mind nagy öröm.

A természet teljes békében és harmóniában létezik Önmagával. Válj Te is ismét a részévé, meríts a békéjéből, a csendjéből, és az ártatlanságából... meditáljatok...



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.